Kestävintä kassia etsimässä

Tätä blogi-kirjoitusta aloittaessani teen pienen testin: kirjoitan hakukoneeseen sanat muovikassi ja kangaskassi. Tarkoitukseni on tarkistaa, että onhan, siis onhan varmasti, uutisointi jo unohtanut takavuosien muovipussin palvonnan. Mutta ei. Serenadit muovipussille kaikuvat yhä.

Hakukoneen ehdottamissa uutisissa tulkitaan kahta lähdettä: suomalaisen Optikassi-hankkeen tuloksia vuodelta 2009 ja Tanskan ympäristöministeriön julkaisemaa tutkimusta vuodelta 2018. Molemmissa on sama valuvika: vertailuaineisto rajoittuu markettien peruskassivalikoimaan, josta ovat puuttuneet kierrätystekstiilistä valmistetut kestokassit. Tutkijat eivät ole vaivautuneet hankkimaan vertailukohdaksi sitä vaihtoehtoa, joka itsestään selvästi päihittäisi nykyiset kassibisneksen volyymituotteet. Miksihän?

Muovi on aikoinaan ollut ratkaisu moneen ja se on sitä nytkin. Yhä enemmän muovi on kuitenkin ongelma. Se on vähän kuin vieraslaji: tunkeutuu joka paikkaan, tuhoaa kaiken tieltään eikä näytä piittaavan pienimuotoisista kitkentätalkoista. Samaan aikaan, kun muovipussia ylistetään muka-ekologisena ostoskassina, uutiset toitottavat katastrofaalista muovisaasteongelmaa. Muovin riemukulku jatkuu yhä, vaikka epätoivoiset maailmankansalaiset huutavat täysstoppia kertismuoviturhakkeille. Itku on jo päässyt liian pitkästä ilosta.

Muovipussiton Kerava-hanke on yksi turhakkeisiin turhautuneiden ihmisten yritys kitkeä tarpeetonta muoviroskan tuottamista. Hankkeessa vähennetään muovipussien käyttöä Keravalla konkreettisesti, mutta sen tärkein sanoma on viesti muille: Kertakäyttöiselle muoville on vaihtoehtoja. Hankkeen nettisivuilla esitellään Muovipussitonta Keravaa näin: ”Kerava on muovipussittomuudessa edelläkävijä Euroopassa ja toimii hankkeen pilottiprojektina Suomessa. Muovipussiton Kerava –hanke luo mallin, jota muutkin kaupungit voivat käyttää.”

Ennen kaikkea Muovipussiton Kerava -hankkeessa on kyse yhteisöllisyyden voimasta. Kemian tohtori Mari Granströmin luotsaama idea on kerännyt ympärilleen satojen keravalaisten joukon, joka jakaa vinkkejä, keskustelee, peukuttaa, ompelee kestokasseja ja tekee konkreettisesti parempia valintoja arjessaan. Hankkeeseen on sitoutunut Keravan kaupunki sekä lukuisa joukko yrityksiä ja järjestöjä, jotka kaikki ovat vähentäneet muovipussien kulutusta toiminnassaan ja vievät myös viestikapulaa eteenpäin omille sidosryhmilleen.

Kyse ei ole pelkistä muovipusseista – ostoksien ja roskien kantamiseen tarkoitettu kassi on oikeastaan vertauskuva: se sisältää kaiken, mitä ostat sekä kaiken, mitä heität hukkaan. Pohtiessamme muovipussin tarpeellisuutta joudumme väistämättä pohtimaan myös sitä, mitä sen sisällä kannamme.

Pienimuotoisilla kitkentätalkoilla saattaakin siis lopulta olla juuri se ratkaiseva merkitys, jolla muovin kertakäyttökulutus saadaan laskuun. Kun yksittäiset ihmiset, yritykset ja muut yhteisöt asettavat tavoitteeksi muovipussien käytön lopettamisen, he joutuvat samalla keksimään uudenlaiset tavat toimia ostoksien ja roskien kanssa. Mietitään, voisiko ostaa viisaammin ja tuottaa jätettä vähemmän. Ratkaisuja etsitään ja löydetään. Kun muovikassin tilalla käytetään mitä tahansa kestokassia, on samalla muutettava kertakäyttökulutukseen perustuvia tapoja. Parasta tietenkin on, jos kestokassi on itsekin mahdollisimman ekologinen - mieluiten kierrätysmateriaalista valmistettu. 

Liisa Hyttinen
Muovipussiton Kerava -hankkeen lähettiläs

asiaa kestokassi muovipussitonkerava

← Aiempia valittuja paloja – Older Post Uusimmat valitut palat – Newer Post →Kommentteja? – Any comments?

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua – Comment will be approved before publishing