Muovipulloista lankaa, langasta kangasta kestopusseihin

Menevätkö sinun muovit sekajätteen mukana vai lajitteletko ja kierrätätkö ne? Kierrätettyä muovia voidaan käyttää monien uusien tuotteiden raaka-aineena siinä missä metsästä kaadettua puuta tai pellolla kasvatettua puuvillaa. Uusiomuovista valmistetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän tuotteita, esimerkiksi kukkaruukkuja, siivousvälineitä sekä myös kangasta.

 

Lankaa kierrätysmuovista

Ulkomailla juotavien pullovesien muovipullot eivät aina päädy jätevuoren huipulle. Esimerkiksi Italiassa, Firenzen ympärillä muovipullot kerätään uusiokäyttöön ja niistä tehdään lankaa. Prosessissa on useita eri vaiheita, joita tämä lyhyt video hienosti havainnollistaa.

Muovipulloista lankaa


Kierrätyslangasta kankaaksi

Mietin yli vuoden päivät, miten hienoa olisi saada Pumpa Upcycle kestopussivalikoimaan uusiokankaasta Suomessa valmistettu kestopussi. Koska toiveenani oli kangasta myöden kotimainen tuote, otin yhteyttä Orivedellä yli 40 vuotta neuleita valmistaneeseen Orneuleeseen. Sain ilokseni kuulla, että heillä on varastossa odottamassa kierrätyspolyesterilankaa, mistä on mahdollista valmistaa kestopusseihin sopivaa kevyttä neulosta.
 

Odotus palkitaan

Muutama kuukausi kului ennen kuin kangas oli viimein valmis ja matkasin hakemaan rullan Orivedeltä. Hetki oli kerrassaan upea, sillä sain viimein haltuuni kauan odottamani uusiokankaan sekä lisäksi tavata henkilökohtaisesti muutamia Orneuleen työntekijöitä ja kokea, kuinka positiivisessa yhteishengessä neuletehtaassa työskennellään aina myynnistä varastohenkilökuntaan.

Kestopusseja käsityönä

Päätin jo suunnitteluvaiheessa, että leikkaan itse ainakin ensimmäiset kestopussierät samalla materiaaliin tutustuen ja varmistuen siitä, että leikkuuhukkaa ei juurikaan synny. Näin voidaan puhua zero waste mukaisesta tekstiilituotteen valmistuksesta. Kankaan leikkauksen jälkeen Lohjalaisen Kovak Oy:n pienompelimo vastaa Pumpa Upcycle kestopussien ompelusta.

 

Kohti muovipussitonta huomista

Uudelleenkäytettävien kestohevipussien suosi on kasvanut huimasti viime vuosina! Se näkyy myös isossa kuvassa, sillä muovisten hedelmäpussien kappalemääräinenkulutus on laskenut yli 50 miljoonalla kauppojen ja ympäristöministeriön vuonna 2016 tekemän muovikassisopimuksen jälkeen. (Vielä vuonna 2016 arviona oli, että me suomalaiset käytämme joka vuosi 900 miljoonaa kertakäyttöistä hedelmäpussia.)
On ollut ilahduttavaa huomata, että myös monet kaupungit ja jopa kokonaiset valtiot ovat luopuneet kertakäyttöisistä muovipusseista. Suomessa hienoa esimerkkiä näyttää Keravan kaupunki, joka Muovipussiton Kerava -hankkeellaan tavoittelee kaupungin kokonaisvaltaista muovipussittomuutta ensimmäisenä koko Euroopassa.
 

Pumpa Upcycle kestopussit ovat suomalaista työtä

Pumpa Upcycle kestopusseille myönnettiin huhtikuussa 2019 avainlippumerkin käyttöoikeus. Niin kuin kaikissa avainlipputuotteissa, myös Pumpa Upcycle kestohevipussissa tämä merkki kertoo eettisestä, ekologisesta ja vastuullisesta vaihtoehdosta: meidän kestopussien valmistaminen työllistää Suomessa ja tiedämme varmuudella, että tuotanto-olosuhteet ovat paremmat kuin halpatyövoimamaissa.

Laajasta kotimaisten ja avainlipulla varustettujen Pumpa Upcycle kestopussien valikoimasta löytyy paljon erilaisia kangasvaihtoehtoja:
Minkälainen kestopussi on sinun suosikkisi?
 

← Aiempia valittuja paloja – Older Post Uusimmat valitut palat – Newer Post →Kommentteja? – Any comments?

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua – Comment will be approved before publishing